Wilde paddestoelen risotto

ProeF de herfst

Proef de herfst! Deze wilde paddestoelen risotto past helemaal in deze tijd van het jaar. De natuur geeft ons de paddestoelen! Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en warmte in je eten. In de herfst gaat je lichaam zich weer voorbereiden op het koude weer.  Dit recept kun je met of zonder alcohol. In het herfstseizoen is het ook heerlijk om het met Barolo of een andere lekkere rode wijn te maken. 

 

De risotto rijst wordt aan het begin van de herfst geoogst. Daarom draagt de risotto alle energie van de zomer in zich en is dus fantastisch om een gerecht mee te bereiden in de herfst. Geniet van het maken van het gerecht en zeker van het eten, samen met vrienden en familie. Vier de herfst!

Mooie combi van wilde paddestoelen
Vers geraspte parmezaanse kaas
Klein gesneden uitje en knoflookteentje
Mediteraanse groentebouillon
Liefde en geduld😊

Ingrediënten

  • 300 gram wilde paddestoelen
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1,5 liter bouillon of een deel (0,2 liter) Barolo
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook

 

  • beetje rozemarijn, salie, basilicum naar eigen smaak
  • echte boter en olijfolie
  • peper en zout
  • liefde

Hoe te maken?

  1. snijd de wilde paddestoelen een beetje grof, snij het uitje en het teentje knoflook fijn.
  2. rasp een ruime hoeveelheid parmezaanse kaas.
  3. kook water om de bouillon aan te maken. 
  4. doe wat boter in de pan en zet de paddestoelen even kort aan, haal ze daarna uit de pan.
  5. doe in dezelfde pan een flinke scheut olijfolie en fruit hierin de ui tot ze glazig worden en doe dan de knoflook erbij. Let op! zet het vuur niet te hoog, de knoflook mag niet bruin worden.
  6. doe de rijst in de pan en roer de korrels lekker door de olie met ui en knoflook tot ook de rijstkorrels glazig zijn geworden.
  7. als je wijn gebruikt blus het geheel nu af met de wijn, anders neem je een flinke lepel bouillon.
Roer met liefde!
  1. blijf roeren met liefde en je ziet dat het zetmeel uit de rijstkorrel het een beetje ‘creamie’ wordt.
  2. paddestoelen mogen er nu bij, blijf zachtjes roeren en telkens een beetje bouillon toevoegen.
  3. het duurt ongeveer 20 minuten voordat de rijst lekker ‘zacht met een bite’ is geworden.
  4. zet het vuur uit en doe een klontje boter in de pan samen met 4/5 van de parmezaanse kaas, wat peper en zout.
  5. roer alles door en laat het nog even staan.
  6. serveer direct en strooi nog wat parmezaan over het gerecht voor het opdienen.

Eet smakelijk en proef de herfst! Salute! 🍷🍷

Welke paddestoelen?

Wij hebben gele cantharellen, pied de mouton en hoorn des overvloed (trompette de la mort) gebruikt. Eekhoorntjesbrood en grijze cantharellen en girolles zijn ook heerlijk om te gebruiken. Probeer ze allemaal!

Op vrijdagochtend kan je heerlijke paddestoelen vinden op de biologische markt in Den Bosch!

Geef een reactie