Vreugde vs Geluk

VREUGDE VS GELUK

"de ultieme bron van vreugde ligt in onszelf" - Dalai Lama

Gelukkig zijn wordt vaak geassocieerd met een geweldige baan, een mooi huis, een leuke partner, de ultieme vakantie of mooie Instagram foto’s. Het nastreven van dit soort doelen kan een ontevreden gevoel veroorzaken. Pas als je dat ene hebt bereikt, ben je gelukkig. En vaak is er dan alweer een ander “doel” om na te streven want dan ben je pas écht gelukkig, enzovoort.

Vreugde is iets anders, onafhankelijk van wie we zijn, wat we hebben of waar we zijn.Vreugde is te vinden in ons hart en in onze gedachten, niet in materiële spullen. Vreugde is een staat van zijn.Meer vreugde gaat niet over “leuker” of “beter” zijn. Het gaat over een interne, krachtige gemoedstoestand, volledig gericht op de wereld.

Er is niets mis met mooie spullen, lekker eten, en leuke vakanties. Sterker nog, dit kan absoluut óók voor geluk en vreugde zorgen. Zolang je maar niet te veel afhankelijk bent voor je geluk van externe factoren. En dat besef is goud waard: dat je in de basis NIETS nodig hebt om intense vreugde te kunnen en mogen ervaren.

Gratis toegang tot jouw innerlijke vreugde

Het is uiteraard niet belangrijk hoe we geluk en vreugde definiëren of wat de verschillen zijn. Wat wel belangrijk is, is of jij toegang hebt tot dit intense gevoel van vreugde. Onderzoek toont namelijk aan mensen die vreugde ervaren vaak flexibeler, creatiever, veerkrachtiger, liefdevoller en vergevingsgezinder zijn. 

De essentiële vraag is dus: Hoe kun jij intense vreugde ervaren, ongeacht de situatie waar je in zit. Want iedereen “bezit” dit; vreugde zit in ons allemaal. Door het vergroten van je bewustzijn en het veranderen van je perspectief heb je zelf de sleutel in handen tot jouw innerlijke vreugde. Het veranderen van dit perspectief is niet makkelijk in de snelle en gehaaste samenleving waarin wij leven. Een samenleving waar vaak meer aandacht is voor het externe (“oppervlakkige”) geluk van materiele zaken.

Eigenaarschap: Hoe bereik je meer vreugde?

Aan de ene kant kun je onderzoeken welke aspecten jouw vreugde momenteel beperken. Denk aan pijn, angst, verdriet, woede, afgunst, ziekte en eenzaamheid. Door het observeren van deze uitdagingen kun je kijken hoe je jouw obstakels naar vreugde aan kunt pakken. Zo is het erkennen van je kwetsbaarheden belangrijk. In plaats van onszelf te schamen voor onze angsten of pijn, kunnen we dit benoemen. Dit verzacht de situatie voor jezelf (het mag er zijn) en helpt om compassie te voelen voor de ander of de situatie die de pijn of frustratie veroorzaakt.

Het is moeilijk om vreugde te voelen als je gestrest of onrustig bent. Door stress kun je moeilijk een stap achteruitzetten en de situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Dit moment van reflectie zorgt ervoor dat je weer nieuwe verbanden en mogelijkheden kunt zien. Je perspectief veranderen kan ervoor zorgen dat zelfs in de meest uitzichtloze omstandigheden je weer kunt voelen dat je keuzes en vrijheid hebt, bijvoorbeeld in het kiezen van je reactie op een bepaalde situatie. Want vreugde voelen is een keuze.

Zoek bijvoorbeeld naar elementen die vreugde opleveren, denk aan: humor, compassie, dankbaarheid, vergevingsgezindheid, acceptatie en nederigheid. In het prachtige “Boek van Vreugde” van de Dalai Lama en Desmond Tutu worden 8 pijlers van vreugde omschreven. 

Dit is sowieso een prachtig boek om mee te nemen tijdens je zomervakantie.

 

Als je dit bericht je inspireert en je wilt het met andere delen, heel graag!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Yolanda Faessen

    Mijn motto is: niet elke dag is goed, maar er is iets goeds in elke dag.
    Daar haal ik elke dag een gevoel van vreugde uit. Soms veel, soms minder. Altijd iets:))

  2. Marale

    Mooi om te lezen Yolanda. Dat is vreugde!

Geef een reactie