Voeding: jouw energiebooster!

DE VOEDINGSEXPERT, DAT BEN JIJ!

Na de introductie van de 8 energie elementen in het 2VONK! Octogram (lees het hier nog eens na), is het tijd voor de tweede stap.

We zijn begonnen met het element DOELEN STELLEN. Nu is het tijd voor het element VOEDING. Er is ontelbaar veel onderzoek gedaan naar de impact van voeding op ons leven. En wat blijkt? Hoe meer we leren over voeding, hoe minder we weten. Het bijzondere is dat ieder mens anders is. We hebben allemaal onze unieke constitutie en er zijn veel variabelen die impact hebben op wat een bepaald voedingsmiddel met je doet. Daarom is het lastig om hier een generiek advies op los te laten.

Dieet volgen of eigen regie

Een genuanceerd verhaal met de conclusie dat we het eigenlijk niet weten blijkt niet echt lekker te verkopen. Want wat gaat een voedingsdeskundige of een diëtist je dan vertellen? Het eerlijke antwoord is: de enige die jou kan helpen bij het formuleren van een goed advies, dat ben je zelf! Alle diëten die voorschrijven dat je iets niet meer mag of juist meer van dat ene moet nemen, kunnen er voor zorgen dat jij essentiële voedingsstoffen gaat missen. Veel mensen geloven graag in de werking van een dieet. Het is relatief makkelijk om blind te volgen wat iemand voorschrijft. In ieder geval voor een paar weken, als je nog gemotiveerd bent. Daarna val je terug in oude patronen en komen klachten (vermoeid, gewichtstoename, hoofdpijn, moeilijk in slaag vallen, energiedip overdag etc) vanzelf weer terug. Hoe fijn zou het zijn als je geen “richtlijnen” hoeft te volgen? En dat je in plaats van allerlei beperkingen simpelweg kunt en durft te vertrouwen op je eigen lichaamsgevoel? Uiteindelijk ben je zelf de enige die echt kan voelen en ervaren wat bepaalde voedingsmiddelen voor je doen. Wil je meer leren en ervaren wat voeding voor je doet meld je dan aan voor de 2VONK! voedingschallenge.

Iedereen is uniek maar er zijn algemene handvatten

Het blijkt dat zelf eeneiige tweelingen een totaal andere reactie op voeding kunnen hebben. Ieder mens is fysiologisch anders en daarnaast geven we allemaal een andere invulling aan ons leven. Dit vraagt andere behoeften. Sommige mensen krijgen in de ochtend geen hap door de keel terwijl anderen van hun ontbijt de grootste maaktijd van de dag maken. Ook heeft de één bijvoorbeeld van nature meer behoefte aan warme voeding, kan de ander beter tegen spicy eten en heeft de één een voorkeur voor zoet en de ander voor hartig. Er is geen goed of fout. Jouw lichaam geeft jouw feedback. De kunst is om hier écht naar te leren luisteren.

Ondanks dat we allemaal anders zijn, bestaan er enkele handvatten die voor iedereen waardevol zijn. Denk daarbij aan algemene richtlijnen zoals: varieer zoveel mogelijk, probeer veel vers te eten (onbewerkte pure producten) en eet niet meer dan je nodig hebt. Daarnaast kunnen we veel leren van de natuur en is het zowel duurzaam als goed voor ons lichaam om met het seizoen mee te bewegen en lokaal te eten. Zo heb je in de herfst en winter baat bij voedende vochtige stoofpotjes en soepen en is het nu in de lente weer tijd voor frisse groene groenten. 

 

Van gewoonte naar bewustzijn

De uitdaging is dat we, zonder dat we er bewust van zijn, voor een groot deel uit gewoonte eten. Want we eten “nou eenmaal” brood bij het ontbijt, een koekje bij de koffie, boterhammen bij de lunch, een fruitje tussendoor en in de avond je “warme maaltijd”, daarna nog een koekje of een bakje chips.

Hoe vaak sta jij echt stil en vraag je jezelf af: waar heb ik nú behoefte aan? Welke signalen geeft mijn lichaam? Zou ik in plaats van brood ook eens een warme lunch kunnen eten? En in plaats van havermout eens een ei bakken in de ochtend?

95% van onze handelingen en bewegingen gaan automatisch, en dat is maar goed ook! Als we iedere keer na moeten denken bij iedere stap die we zetten, dan krijgen we weinig dingen gedaan. Veranderen is daarom zo’n uitdaging. Als we iets anders willen doen dan dat we normaal doen dan vraagt dat je bewuste aandacht en focus.

Om te leren “voelen” welke voedingsmiddelen je lichaam (en geest) op een bepaald moment nodig hebben is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt bewustzijn, focus en verdieping. Laat dit je niet afschrikken. Deze investering verdien je dubbel en dwars terug als je gaat ervaren hoeveel energie de juiste voeding je kan geven en hoe je een “energiedip” kunt vermijden.

Van bewustzijn naar lichaamsgevoel. Van lichaamsgevoel naar eigen regie

Stap 1 is: bewust worden van je eetpatroon. Zodra je je bewust bent van de keuze die je kunt maken vóórdat je iets gaat eten of te drinken, kun je de volgende twee voorwaarden onderzoeken:

  1. Heb je echt trek/behoefte aan eten? (Of pak je nu iets uit gewoonte of verveling?)
  2. Zo ja, waar heb je dan behoefte aan? 

Ons zenuwstelsel houdt van efficiëntie en dus van patronen. Als je je bewust bent van dit proces, kun je zelf de regie pakken in plaats van “zomaar” iets in je mond stoppen. Je kunt bewuste keuzes maken die passen bij jouw behoefte op een specifiek moment.

De kracht van juiste voeding

En waarom “al die moeite” om bewust te eten en te “voelen” wat dit met je doet horen we sommigen van jullie denken. Omdat voeding veel impact heeft op hoe je je voelt. Omdat jij uniek bent is het jouw puzzel om erachter te komen wat goed voor je is. Je voedingspatroon heeft invloed op je gezondheid, de kwaliteit van je slaap, je vermogen om te sporten en je totale energieniveau.

Nieuwsgierig? Pak de regie!

Ben je na het lezen van bovenstaande nieuwsgierig geworden hoe ook jij met voeding je energieniveau kunt sturen. Wij laten je in 5 weken de kracht van de juiste voeding ervaren. Met tips, tricks, recepten en een kleine lente-detox. Doe mee! Op dit moment hebben zich al ruim 30 mensen aangemeld, samen is het namelijk veel leuker!!

Juist nu, in deze rare periode waar we allemaal voor andere beproevingen staan, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Gun jezelf deze bewustwording en verandering. Binnen no-time zul je zelf ervaren hoeveel energie je van goede voeding krijgt!

HET 2VONK! ENERGIE OCTOGRAM

Voeding is 1 van de 8 elementen die wij bij 2VONK! hebben geïdentificeerd als echte energiegevers. Naast voeding dragen de volgende elementen ook bij aan jouw 100% VONK!: Bewegen, Mindset, Ademhaling, Slaap, Contact met de natuur, Koude exposure en Doelen stellen. Stay strong, stay healthy, stay happy! Let’s VONK!

Deel dit met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Wij zijn Marieke en Alexandra en wij delen de passie om mensen te inspireren en de magie van de universele energie te laten ervaren.

Geef een reactie