LENTE! Voorjaarsschoonmaak.

Yes, het is lente!! Of néééé het is lente!! Voor de één het seizoen waar lang naar wordt uit gekeken voor de ander een regelrechte ramp. Er zijn mensen die hebben last van voorjaarsmoeheid en er zijn mensen die juist alle energie voelen en extreme opruim en schoonmaakkriebels krijgen. 

Het is weer langer licht en we zijn weer veel meer buiten. De lentezon geeft ons energie en we willen van alles gaan ondernemen. Dat is heel natuurlijk, dat voelt goed, dat geeft energie. Laat je zien, straal!

Lente, here we come!! 🌸🌱🐝

Hoe kan je je eigen VONK voeden in de lente?

  • De lente is een goede tijd om je lever te reinigen. Je lichaam te ontdoen van allerlei reserves die opgeslagen zijn in de winter. Lees hieronder meer over het functioneren van je lever én hoe jij deze reiniging kunt stimuleren door mee te doen met de VONK lente detox. 
  • De lever houdt van beweging vanuit ontspanning en souplesse. Ga lekker dansen of lang wandelen. Activiteiten zoals dynamic breathwork (onderdeel van yoga), qi gong of tai chi zijn ook heerlijk in deze tijd van het jaar, vooral als je ze in de vroege ochtendzon doet.
  • Maak voeding die past bij het seizoen en die je helpt om jouw energie op peil te brengen en te houden. Eet dan ook veel groen en licht verteerbaar voedsel. Kook je eten bijvoorbeeld veel korter of maak liever nog gebruik van stomen. 
  • Probeer voor 23.00u in bed te liggen. Dit is ook de tijd om een nieuw slaapritme aan te nemen. Sta op met de zon, dat geeft zoveel energie!! Probeer het gewoon een tijdje. Je gaat je dag echt anders ervaren.
  • Maak contact met je kern en ontdek wat je verlangens zijn: wat wil er in jou ontwaken deze lente?

"The sun is Love.
The Lover, a speck circling the sun.
A spring wind moves to dance any branch that isn't dead. Something opens our winds. Someone fills the cup in front of us.
We taste only sacredness." -Rumi-

Lente en het element hout

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de lente en het element hout aan elkaar verbonden. Hout staat voor een nieuw begin: geboorte, een snelle groei, creativiteit en ontwikkeling. Net als een frisse wind in de lente. Het hout element heeft een connectie met onze lever en galblaas. De lever wordt gezien als de generaal van ons lichaam, de lever is de ‘heerser’ van onze levensenergie. De lever zorgt voor de verdeling van de Qi (onze levensenergie) door ons lichaam. En daarnaast zorgt de lever natuurlijk voor ons bloed, de lever zuivert ons bloed dag in, dag uit. 

Een gezonde lever zorgt voor mooie sprankelende ogen, een heldere blik, de juiste spierspanning, soepele pezen en sterke nagels. Daarom is het belangrijk dat we goed voor onze lever zorgen. Juist nu in de lente, juist nu bij het nieuwe begin.

Waarom is een lente detox zo goed voor ons?

De lever is verantwoordelijk voor een goede en soepele stroming van energie door je lichaam. Als de lever niet optimaal functioneert, stagneert de energie en dit kan zowel lichamelijke als emotionele blokkades veroorzaken. Afvalstoffen (giftige stoffen) hopen zich op in de lever en de lever gaat steeds inefficiënter werken. 

Een voorjaarsschoonmaak in je huis creëert ruimte omdat je spullen weer een eigen plek geeft of weg doet als ze je niet meer dienen. Zo is dit ook de tijd van het jaar om dat in je lichaam te doen.  De lente is de perfecte tijd voor een fysieke, mentale en emotionele schoonmaak. Yoga, meditatie en de juiste voeding kunnen je helpen bij dit proces.  

En wat is eten dat goed past bij de lente?

Als je buiten loopt dan zie je dat alles weer groener wordt, dat plantjes zichzelf weer helemaal oprichten uit de aarde. De jonge fragiele plantjes zijn een juweel voor het oog. Ook in je eten wil je deze krachtige energie terug laten komen door jonge plantjes, verse groene groenten en kruiden, kiemen en misschien wil je wel een tarwegras spotje toevoegen. Allemaal eten om de lente ook in je lichaam te ontwaken. 

Voeg lekkere groene groenten toe zoals komkommer, waterkers, paksoi, courgette, venkel en spinazie. Voeg heerlijke verse kruiden toe zoals peterselie, dille of basilicum. Maak eens een lekker soepje met komkommer en avocado. Het recept vind je hier!

En natuurlijk nodigen we je uit om samen met ons de lente detox te doen.

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie