Kundalini

Wist jij dat er een verborgen kracht ligt opgeslagen in jouw lichaam?

En wist je dat jij die kracht allemaal ter beschikking hebt!?

Je hoeft het alleen maar te ‘ontwaken’…….. jouw Kundalini energie.

Onze verborgen kracht, onze “Kundalini” ligt opgeslagen onder in ons bekken. Dit centrum van energie en bewustzijn staat bekend als muladhara chakra. Hier zit jouw reservoir van persoonlijke en genetische evolutiemogelijkheden. We worden allemaal geboren met deze “Kundalini energie”. Het is de motor van groei en ontwikkeling die je bij kinderen ziet. Als we “volwassen” worden en “uitgegroeid” zijn, dan wordt deze energie gesust en blijft sluimerend aanwezig. We zijn minder bezig met “ontdekken” en vrij laten stromen en leven (onbewust) meer op basis van gewoonten en vaste patronen en overtuigingen. 

“Dormant energy”

De Kundalini wordt vaak afgebeeld als een opgerolde slang die slapend in ons bekkengebied ligt. Deze slapende energie – de Kundalini – heeft de potentie om te ontwaken. Muladhara wordt gezien als de basis van waaruit de energie kan gaan stromen. Vandaar dat het zo belangrijk is dat we onszelf geaard en veilig voelen. Zonder dit fundament hebben we beperkte toegang tot onze verborgen kracht. Als de Kundalini stijgt en contact kan maken met onze hogere energiepunten (chakra’s) kunnen we ultiem bewustzijn ervaren. Dan voelen we ons één met het universum.

De zenuw van de ziel

Kundalini vormt de toegangspoort tot ons bewustzijn en wordt ook wel de zenuw van onze ziel genoemd. Door ademhaling, mindset (focus) en beweging met elkaar te verbinden kunnen we deze latente krachten laten ontwaken én sturen naar plekken waar we het nodig hebben: fysiek én mentaal. 

De Kundalini staat in verbinding met belangrijke zenuwcentra: vanuit het heiligbeen, via je ruggenmerg tot aan je brein. De wervelkolom kunnen we zien als een as die de kracht van het individu (vanuit je 1e chakra, Muladhara) met de kracht van de kosmos (je 7e chakra, Sahasrara) verbindt. Als deze krachten samenkomen, heb je toegang tot al je potentiële energie. Tijdens ons leven bouwen we (bewust en onbewust) blokkades op waardoor de energie minder goed kan stromen. Met yoga kan je deze blokkades opheffen. Alles in de yoga is erop gericht om energiecentra te openen en met elkaar te verbinden. Lichamelijk kun je meer dan je denkt. En ook je hersenen hebben de potentie zich te blijven ontwikkelen en nieuwe neurale paden aan te leggen. 

Transformatie: loslaten

Dingen los kunnen laten hoort ook bij het element Aarde. Kundalini vertegenwoordigt de “omvormende kracht”: het startpunt van transformatie en verandering.

Acties geïnitieerd vanuit je fundament (1e chakra) zijn de meest onbewuste. Het is het veld van gewoonten. Je handelt vanuit automatisme, op basis van diepe instinctieve patronen. We hebben deze patronen nodig om vorm te geven aan ons leven. Denk aan een handeling als wandelen en fietsen: dit doe je vanuit een vertrouwen dat je dit kunt, zonder hier iedere keer over na te hoeven denken. Word je echter té rigide in je patronen en overtuigingen, dan kun je vastlopen en je groei blokkeren. Je staat dan niet open voor nieuwe ideeën of nieuwe personen in je leven. Dit betekent dat je hoofd, hart en buik onvoldoende met elkaar verbonden zijn. Je bent bezig met manifesteren, doen, zonder contact te maken met je andere “ frequenties”: wat zegt je gevoel? Wat wil je ziel? Als je hiermee in verbinding staat, kun je gewoontes aanpassen naar de gewenste situatie op dat moment. Als je fundament sterk is en je voelt je veilig en vertrouwt, dan kun je verandering stapsgewijs inzetten om jezelf te ontwikkelen. 

Voor gezonde transformatie is het ook belangrijk om dingen los te kunnen laten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Fysiek betekent dit letterlijk je ontlasting: alles wat je eet geef je weer terug aan de aarde, je wilt het volledig elimineren. Mentaal loslaten betekent dat je niet vast blijft zitten in bepaalde gedachten. In plaats van blijven piekeren, zet je gedachten om in concrete acties en kun je die gedachten weer loslaten. Tot slot wil je ook emoties los kunnen laten. Het toelaten van emoties (verdriet, boosheid, vreugde, frustratie, blijdschap) geeft je brandstof om tot actie over te gaan. Alles mag er zijn. Als je emoties blokkeert, zul je vroeg of laat vastlopen.Als je goed geaard bent, sta je open voor transformatie en kan je beter loslaten.

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie