Je hart als kompas

Leef je vanuit je hoofd of vanuit je hart? Een vraag die al snel zwart-wit beantwoord wordt: je baseert keuzes ófwel op basis van ratio ófwel op gevoel. Uiteindelijk zit de kracht in een gezonde balans tussen beide. In onze maatschappij overheerst beredenering vanuit logica en veel mensen vinden het lastig om bij hun gevoel te komen. Wat is dan dat “gevoel”? En hoe “luister” je daar dan naar?

Vanuit de yoga filosofie kunnen we ons lichaam in tweeën delen: een onderste driehoek, waar de fundering van onze passie ligt, en een bovenste driehoek, van waaruit we communiceren en contact maken met elkaar. En tussen deze twee driehoeken in bevindt zich ons hart: het centrum van compassie en zelfliefde, van jouw innerlijke vreugde.

 

 Als we puur vanuit ons hoofd leven en weinig contact kunnen maken met ons lichaam, is het moeilijk om je grens aan te voelen, zowel fysiek als mentaal. Ons hart is de toegangspoort om liefde te ontvangen en te mogen geven. In je hart huisvesten je gevoelens en de capaciteit om lief te hebben. Als je hartcentrum openstaat ben je in staat om zelfreflectie toe te passen. Je bent bewust van je gevoelens, kunt ze toelaten én bent in staat ze te sturen. Als je je hart als kompas gebruikt, helpt dit je om je grenzen te bewaken én om je immuunsysteem te beschermen. Indien goed gebalanceerd, voel je je verbonden, ben je empathisch en kun je betekenisvolle relaties bouwen; waardevolle eigenschappen om intense vreugde te kunnen ervaren.

 

Vreugde is niet zomaar een gevoel, het zit dieper. Je kunt het voelen en ervaren vanuit je hartcentrum. Vreugde kun je zien als een manier van in het leven staan, ongeacht de situatie.Vreugde gaat over diepgaande verbondenheid. Verbinding met jezelf (die balans tussen hoofd en hart) en verbinding met elkaar. We maken allemaal onderdeel uit van een groter geheel. Geen enkel individu, hoe slim of machtig ook, kan overleven zonder andere mensen. Hoe meer je naar je hart kunt luisteren, hoe meer verbonden je je kunt voelen, en hoe meer vreugde je kunt ervaren!❤️

 

Een simpele en vaak onderschatte tool om je hart te openen is onze adem. Spanning in en om je diafragma blokkeren het functioneren van je hart en daarmee de mogelijkheid om naar je hart te luisteren. Wil jij ervaren hoe je je hart als kompas kunt gebruiken? Kom naar de volgende VONK-dag op zaterdag 22 juni. Een unieke one-day retreat op een prachtig en bijzonder landgoed in Brabant.

 

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie