Weg met tobben en piekeren en op naar inner peace

Vanuit de Traditional Chinese Medicine kan je het jaar indelen in een aantal elementen. De elementen zijn Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. 

Deze tijd van het jaar, de Indian summer, hoort bij het element Aarde. De tijd van het oker geel, de lekkere warme nazomer dagen en een natuur die rood, oranje, geel kleurt. Aarde als centraal element, het fundament.

Aarde: weg met tobben en piekeren en op naar Inner Peace!

Het element ‘aarde’ is het centrum. Aarde geeft stabiliteit, geeft een basis. Het element ‘aarde’ staat in ons lichaam in verbinding met de maag en de milt. De maag en de milt die jouw lichaam voeden en zorgen voor transformatie en transport. Als je eet dan krijg je alle energie die in de groenten en het fruit zitten binnen. Op die manier draagt die energie van je voeding letterlijk bij aan jouw energie. Alles wat je eet wordt door je maag en je milt omgezet (getransformeerd) en getransporteerd door je hele lichaam. Daarom is het fijn als je iedere ochtend goed de tijd neemt voor je ontbijt. Hiermee start je jouw motor op. In de ochtend tussen 07.00u en 11.00u zijn je maag en je milt het meest actief, daar kan je dan mooi gebruik van maken,

Piekeren en tobben

Niet alleen voedsel moet getransformeerd en getransporteerd worden. Het is ook belangrijk om je gedachten om te zetten in acties. Gedachten willen stromen, de ruimte krijgen. Je hebt zo’n 72.000 gedachten per dag en het merendeel daarvan is hetzelfde als de dag daarvoor. Je gedachten worden gevormd naar je eigen perceptie, op basis van jouw persoonlijke filters. Dit betekent dat deze gedachten geen reflectie zijn van “de waarheid”. Het werken van je brein kost heel veel energie en daar is ook energie, brandstof, voor nodig.  Als gedachtes blijven terugkomen en niet goed worden getransformeerd en getransporteerd dan kan dat leiden tot piekeren en tobben. Dan zit je letterlijk vast in je hoofd. Neem daarom regelmatig tijd om nieuwe intenties en ideeën uit te werken. Dat geeft je rust want gedachten, piekeren, tobben kosten veel energie. 

Als je milt energie verzwakt is kan piekeren en tobben de overhand krijgen. Dan zit je hoofd letterlijk vol met allerlei gedachten over wat er allemaal niet goed gaat, waarom iets niet kan of wat er nog allemaal moet gebeuren……. Dit proces neemt zoveel ruimte in dat er geen energie over is om daadwerkelijk iets te doen. Het kan zijn dat je je letterlijk heel zwaar en vol voelt, zonder kracht, zonder energie om iets te doen. Dat volle gevoel komt doordat het transformatieproces niet goed werkt. Als je zo’n periode ervaart voed dan je lichaam en geest met wat extra verse groenten en vers fruit (in de volgende blog krijg je hier uitgebreid tips en tricks voor). En probeer ook de rust in je hoofd te krijgen: inner peace.

INNER PEACE

Het korte filmpje met een scène uit Kung Fu Panda vinden wij zo grappig en passen bij ‘aarde’ dat we hem graag met je willen delen. Shifu, de master, zit rustig en is op weg naar ‘inner peace’. Hilarisch hoe Po (Kung fu Panda) komt aanstormen met allerlei plannen en acties die hij wil gaan ondernemen. Hij wil dingen gaan doen maar uiteindelijk gebeurt er niets. Po is net als jouw gedachten, continu zijn ze tegen je aan het praten met allerlei ideeën, intenties en acties die je wilt ondernemen. Maar wat doe je nu echt met al die gedachten? Blijft het bij piekeren en tobben of lukt het je om jouw pad te vinden? Wat is jouw inner peace? Laat je niet afleiden door gebeurtenissen om je heen of de ‘Po’ in je hoofd! Jij kunt je gedachten sturen en zelf richting geven.  Net zoals Shifu😉.

Kleine oefening

Ga ergens rustig zitten en luister eens naar alles in jouw hoofd. Ben jij een piekeraar? Komen er veel gedachten stormachtig binnen, net als Po komt aanstormen bij Shifu? Observeer zonder er een oordeel over te hebben. Voel, ervaar en kijk eens of het lukt om niet direct te reageren op al die gedachten. Puur luisteren, zonder te reageren, zonder je er aan vast te klampen, zonder ze vast te houden.

Op de volgende VONK-dag gaan we onze milt-energie voeden en versterken door letterlijk te aarden. Ben jij erbij? Gun jij jezelf deze dag van inner peace? Meld je aan via onderstaande button. Tot 21 september!

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie