Het slaapmonster

“Ik hou van slapen. Ben gek op vroeg naar bed gaan en … ik ben er ook goed in! Ik val makkelijk in slaap en kan overal slapen (dit heb ik geleerd in de lange trotro ritjes (minibusjes) in Ghana toen ik 18 was). Ik ben een echt slaapmonster.

Aan de ene kant is dit heerlijk: ik weet dat ik goed kan slapen en daarmee goed kan rusten en herstellen. Zeker ook belangrijk voor iemand zoals ik die veel sport. 

Aan de andere kant zit er ook een nadeel aan mijn “slaapverslaving”. Het betekent in mijn geval namelijk ook dat als ik om 22.00uur niet in bed lig, dan schakelt mijn systeem een soort van “uit”. Ik word langzaam steeds bleker en kouder: het start meestal met een koude neus, handen, voeten en als ik dan vervolgens niet snel naar bed ga, dan ben ik inmiddels te koud om nog in slaap te kunnen vallen. Inmiddels weet ik dit van mezelf en kan ik er rekening mee houden.”

Slaap geeft energie, hoe dan?

Bovenstaande quote is van Marieke, zij is een echt een slaapmonster. Niet iedereen heeft deze ‘luxe’. Uit onderzoek blijkt dat ruim 5% van de volwassenen minimaal 2x per week slecht slaapt (en vrouwen 3x zo vaak dan mannen). Maar wist jij dat slaap cruciaal is? Slaap is altijd een goede investering: het levert je meer tijd op in plaats van dat het je tijd ‘kost’.

Slaap is een heel belangrijk energie-element. 80% van ons totale herstel, zowel fysiek als mentaal, vindt plaats tijdens je slaap. Hoe komt het nou dat sommige mensen minder slaap nodig hebben? En waarom kunnen sommige mensen makkelijker en beter slapen dan anderen? Dit zijn hele complexe vragen. Een feit is: ieder mens is anders, dus iedereen heeft ook anderen dingen nodig. Wat we wel weten is dat het merendeel van de mensen die denken genoeg te hebben aan 5 uurtjes slaap, structureel een slaaptekort opbouwen. Dit kan iemand járen volhouden. De klap van het tekort komt dan vaak heel onverwachts en kan er voor zorgen dat iemand ineens volledig instort.

 

Slaap als prioriteit

Wat verder blijkt is dat een groot deel van de mensen slaap niet als en prioriteit ziet. Het wordt geassocieerd met “het einde van de dag”. Dit resulteert in het einde van de prioriteiten lijst: eerst alles doen wat er “moet” gebeuren en als er dan tijd over is…. dan kun je gaan slapen. Ofwel, mensen plannen vaak onvoldoende wanneer ze echt naar bed willen. Of nog belangrijker, een stapje daarvoor: wanneer ze af willen schakelen, de dag af willen ronden om vervolgens rustig richting bed te kunnen gaan. Het is maar weinig mensen gegund dat ze tot laat kunnen sporten, eten of werken en direct als ze hun laptop uitzetten of uit de douche komen na het sporten in slaap vallen.

 

De grote vraag is: weet jij wat jij nodig hebt om voldoende te slapen?! Het loont zich om te onderzoeken wat voor jou wel en niet werkt om jouw slaappatroon te optimaliseren. 

Wanneer eet je nog? Wanneer zet jij de laptop uit? Wil je nog perse die Netflix serie kijken? 

Zoals met alles in het leven, als je té rigide bent, dan blokkeer je, loop je vast en loop je vooral je zelf in de weg. Uiteindelijk gaat het om een goede balans vinden. Een goede structuur die jouw uiteindelijk de meeste energie op gaat leveren. Energie zodat jij de volgende dag weer helemaal fris en fruitig bent en optimaal kan genieten, meer veerkracht hebt. Fysiek en mentaal word je sterker door een goede nachtrust. 

 

Liever lunchen dan dineren

“Ondanks dat ik geniet van het slapen en vroeg naar bed gaan, het vraagt wel een andere planning dan veel mensen gewent zijn. Bijvoorbeeld lekker met mensen gaan lunchen en borrelen in plaats van laat dineren. Interessant om te merken is dat veel mensen in mijn omgeving aangeven dat ze het eigenlijk ook wel heel fijn vinden om juist overdag af te spreken.

En tuurlijk, soms word je wel eens raar aangekeken op een verjaardag als je vroeg weggaat. Vroeger voelde het alsof ik me moest verdedigen om uit te leggen waarom ik zo vroeg al weg ging: vond ik het niet gezellig ofzo? Nu leg ik met alle liefde uit waarom. Het voelt goed voor mij, dus die keuze maak ik bewust.”

Marieke heeft heel duidelijk de keuze gemaakt om van slaap een topprioriteit te maken. Zij heeft haar leven er omheen gebouwd. Dat werkt niet voor iedereen maar wat gebeurd er als je net iets bewuster bent van jouw slaappatroon. En als je nu eens wist hoe je dat zelf kan beïnvloeden? 

Ben jij nieuwsgierig hoe jij jouw slaappatroon kan optimaliseren?

Meld je dan aan voor de 2VONK slaap challenge. Hierin nemen we je mee in interessante feitjes, leren we je meer over de verschillende slaapcycli en dagen we je uit in leuke korte online opdrachten.

Deel dit met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Wij zijn Marieke en Alexandra en wij delen de passie om mensen te inspireren en de magie van de universele energie te laten ervaren.

Geef een antwoord