Hallo Herfst!

Zaterdag 23 september 2023, vindt de herfst-equinox plaats. Dit is het moment dat de zon de evenaar ‘oversteekt’, de dag waarop de zon op de evenaar precies in het oosten opkomt en precies in het westen ondergaat. 

Het is het signaal dat de zomer eindigt en de we langzaam richting de winter gaan. Vandaag zijn namelijk de dag en de nacht ongeveer even lang en vanaf nu worden de dagen korter. 

Er is een herfst- en een lente-equinox. Dit is een fenomeen dat mensen over de hele wereld fascineert. Niet alleen vandaag maar al in de hele historie van de mensheid. Wist je dat de meest indrukwekkende gebouwen op aarde een bijzondere verbinding hebben met de equinoxen en de zonnewenden. Zoals:

  • Stonehenge, Groot Brittannië
  • De piramides van Giza, Egypte 
  • De Kulkukan piramide, Mexico
  • Het Pantheon, Italië
Kijk naar de foto van het Pantheon in Rome. Ongelooflijk bijzonder hoe alleen tijdens de equinox de ingang van het Pantheon wordt verlicht. Het licht van de zon valt precies zo door de oculus dat de ingang wordt verlicht; ‘the door of light‘.
 

De Kulkukan piramide laat alleen tijdens de equinox een slang van licht zien; ‘the snake of light‘. De slangenkop zit onderaan de trap en tijdens de equinox kronkelt de slang van licht naar beneden.  

Van de piramides in Egypte wordt nu gezegd dat de Egyptenaren de herfstequinox gebruikt hebben als meetinstrument. Namelijk het exact positioneren van de piramides op de oost-west en noord-zuid as. Tijdens de equinox is 1 deel van de piramide geheel gehuld in schaduw.

Stonehenge is altijd al omgeven door mystiek. Stonehenge staat ook precies zo gepositioneerd dat de zon bij de equinox door de ‘deur’ valt bij het opkomen van de zon in het oosten.

Een bijzondere dag

Een mooie dag dus om stil te staan bij het bijzondere karakter van de equinox, vandaag, in het verleden, in de toekomst.

Misschien voel je je vandaag (en de komende dagen) heel even verbonden met deze mystieke fysieke plaatsen en de plaatsen in de tijd.

Welkom in de herfst!