De kracht van ‘moeder’

MA-MA

Mama, ima, mam, mami, mana mu, máthair, mamica, ama, mamma, maame, 妈妈 (Māmā) …..

In bijna alle talen herkennen mensen de klank “ma” en betekent dit moeder, mama of verzorgend figuur. Ook is het vaak het eerste wat een baby uit kan spreken. 
Al in 1774 beweerde de taalkundige Antoine Court de Gébelin dat mmmmammmmmma voor de stembanden en lippen van een baby zo ongeveer de gemakkelijkste klank is om te maken. Wat zoeken baby’s als ze mama roepen? Warmte, borging, veiligheid, en uiteraard liefde.
Adi Shakti & Moeder Aarde
Als we het over onze wereld hebben zeggen we niet voor niets “Moeder Aarde”. Dit refereert naar de dragende kracht en oersterke energie die hoort bij de kwaliteiten van een vrouw, van een moeder. Onze moeders zijn het voertuig waarmee wij op aarde komen. Vanuit de yogi filosofie wordt de moeder de Adi Shakti genoemd, dit staat voor de primaire energie en kracht. Met deze kwaliteiten vervullen moeders (en dus alle vrouwen) een belangrijke rol in onze samenleving.
 
Tweestrijd: Verzorgen & voor jezelf zorgen 
Als moeder heb je te maken met een polariteit: je bent vrouw én moeder. Beide “rollen” omvatten verschillende kwaliteiten. Bij de moederkwaliteiten horen o.a. het onuitputtelijke vermogen om te kunnen vergeven, het dienstbaar opstellen, en het eindeloze geven. Moeders gunnen vaak iedereen om zich heen het allerbeste en doen er alles aan om het hun kinderen, partner en overige familie en vriendenkring zo goed mogelijk te maken. En hoeveel gunnen ze zichzelf? Er is altijd wel iemand in de omgeving die wat extra aandacht kan gebruiken en daarmee schiet het zorgen voor zichzelf er gemakkelijk bij in. Om op lange termijn goed voor anderen te kunnen zorgen is het essentieel om ook goed voor jezelf te zorgen. Dit geldt voor iedereen. Tijdig je eigen batterij opladen om zo voldoende energie over te houden om klaar te staan voor anderen. Het klinkt zo logisch, maar in de praktijk blijkt dit toch minder voor de hand liggend…
 
Het is voor veel vrouwen een uitdaging om naast het klaar staan voor anderen ook voldoende zorg te dragen voor het pure “vrouw-zijn”. Ook als je geen moeder bent, heb je te maken met deze tweestrijd: alle vrouwen bezitten deze kwaliteiten en vaak neemt de focus op het verzorgen de overhand. Vrouwen staan klaar voor hun partner, vrienden, familieleden, collega’s en dit is een geweldige kracht en iets waar we als samenleving heel dankbaar voor mogen zijn! Bovendien geeft dit veel vrouwen ook directe positieve energie omdat ze iets kunnen betekenen voor een ander.
 
Geef jezelf aandacht en liefde
Toch is het belangrijk om af en toe even stil te staan en te reflecteren op de verdeling van alle krachten. Door het klaarstaan voor anderen vergeten moeders soms hun eigen behoefte als pure vrouw. Wat zijn deze behoeften dan? Uiteraard is dat voor iedere vrouw anders. De tijd om deze verlangens te onderzoeken en hier écht aandacht aan te geven is helaas vaak beperkt. Des te reden meer om nu even stil staan bij alle moeders. Moederdag is tegenwoordig grotendeels een commercieel event in onze samenleving. Tegelijkertijd is het een mooi moment om stil te staan bij de geweldige kracht en energie die moeders hebben. Hier mogen we veel vaker dan één keer per jaar bij stil staan!
 
 

FIRE UP!!

Lets’s VONK: ‪zaterdag 22 juni‬
Lees je dit als moeder en herken je de tweestrijd? 
Gun jezelf een dag even helemaal voor jezelf: onthaasten en volledig verzorgd worden ipv zelf te moeten zorgen. Dat kan op een VONK-dag.

Lees je dit en ken je een moeder die je zo’n dag gunt? Trakteer haar op een VONK-dag (of een korting op een VONK-dag: we maken kortingscodes op maat met zelfgekozen bedragen en codes).
 
De eerstvolgende VONK-dag is ‪zaterdag 22 juni‬. Ben jij erbij?!

Deel deze inspiratie!

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie