Chinees Nieuwjaar & Carnaval

In China (Taiwan, Korea, Vietnam, etc) startte dit weekend (op 10 februari) het nieuwe jaar. Dit nieuwe jaar krijgt de energie mee van de Houten Draak. Dat is goed nieuws want de Draak staat in het Chinees voor voorspoed en geluk. Hout staat voor nieuw begin, opstarten, groeien en manifestatie. Als je Hout en de Draak combineert krijg je een mooi jaar. Een goed vernieuwend en positief nieuwjaar. 

In Brabant barstte dit weekend het jaarlijkse carnavalsfeest los. Daar krijgen heel veel mensen ook een onwijs gelukkig gevoel van. Meestal is dat maar van korte duur. ;-).

 

China is zo'n 7.500 kilometer verwijdert van Brabant

China ligt aan de andere kant van de wereld. En toch hebben deze 2 feesten meer met elkaar gemeen dan je denkt. En dan bedoel ik zeker niet alle prullaria die via de Action, Ali Express, Temu of Shein te zien zijn tijdens Carnaval. Dus het mechanisme waar ik op doel is niet het economische model ;-).

Het mechanisme wat ik bedoel is het op de natuur gebaseerde model. Het de universele kosmische wet! De data van beide feesten worden namelijk bepaald aan de hand van de stand van de zon en van de maan.

 

De cyclus van de zon als uitgangspunt

De datum voor het Chinese Nieuwjaar heeft als uitgangspunt de winter solstice. Voor de datum van het Carnaval is de lente equinox bepalend. De winter solstice markeert de ‘kortste’ dag, met andere woorden de dag dat de zon zichzelf in het Noordelijke halfrond het minst laat zien. De lente equinox markeert de dag waarop de zon precies boven de evenaar staat, hiermee zijn dag en nacht ongeveer op de hele wereld even lang.

 

De cyclus van de maan maakt specifiek

Het Chinese Nieuwjaar start op de 2e nieuwe maan na de winter solstice. Het Brabantse Carnaval start 7 weken voor Pasen. Pasen wordt gevierd op de zondag nà de 1e volle maan na de lente equinox.

Dus het feest van zuidelijk Nederland en China zijn met elkaar verbonden door de cycli van de zon en de maan. Daar waar het feest in het Zuiden zo’n 4 tot 5 dagen duurt nemen ze in China 14/15 dagen de tijd om het nieuwe jaar in te luiden. Het Chinese nieuwjaar duurt namelijk tot de eerstvolgende volle maan! Alle intenties voor het nieuwe jaar zijn dan gezet, familie is dan weer genoeg geknuffeld voor een jaar dus het nieuwe jaar kan goed beginnen.

 

Lente

Het Chinese nieuwjaar is gelijk ook de start van de ‘lente’. Dat is iets wat je misschien niet direct herkent.  Maar als je kijkt vanuit het cyclische (yin-yang) principe zijn we de meest ‘yinne’ (lees donkere, stille, winter) periode al voorbij. Dat was namelijk tijdens de winter solstice (meestal ergens 21-23 december). De lente komt er dus wel degelijk aan. Alle zaadjes in de bodem zijn zich al klaar aan het maken om zich te manifesteren en met enorme kracht door de aarde te breken en te groeien. Deze periode wordt in China ook wel de ‘hout’ periode genoemd. Dus ook hier hebben we dubbele energie! Het jaar draagt de ‘hout’ energie en de komende periode draagt de ‘hout’ energie. Dat belooft een tijd van krachtige (ogenschijnlijk chaotische) groei. Laat die lente maar komen. En dan zonder alle make-up of verkleedpartijen van de Carnaval, gewoon jij!! Jij die deel is van de natuur en meebeweegt met de cycli van het leven (ook al is dat soms onbewust door bijvoorbeeld een feest als Carnaval of Pasen ;-)).

 

 

Geef een reactie