Aarden

Voel jij je geaard?

Een vraag die steeds vaker voorbij komt.

Wat betekent het eigenlijk om ‘te aarden’?

Als mens worden we allemaal geboren in een fysiek lichaam. Daarna ontwikkelen onze emoties en vervolgens de mentale capaciteiten. We hebben al deze verschillende “frequenties” (lagen) nodig. Soms maken we beslissingen vanuit ons hart, soms vanuit het hoofd. Hier is geen goed of fout, zolang er een gezonde balans is. Hoe vaak maak jij een beslissing omdat je lichaam een signaal afgeeft?

In onze maatschappij is er voornamelijk aandacht voor de mentale kant. Veel scholen en bedrijven focussen op presteren en “ontwikkelen” puur vanuit cognitief perspectief. Hier is niet altijd ruimte voor het uitspreken van emoties. Gevoelens worden gemakshalve nog wel eens onderdrukt. Onze kwetsbaardere kant wordt niet altijd gewaardeerd. Sterker nog, dit wordt (helaas) nog regelmatig als “zwak” bestempeld. En hoe zit dat met ons fysieke lichaam: kunnen we hiernaar luisteren? Van jongs af aan hebben veel van ons geleerd om niet te snel toe te geven aan een pijntje, of om direct een pijnstiller te pakken. Hiermee negeren we een signaal van ons lichaam. Waarom heb je buikpijn, hoofdpijn of alweer een blaasontsteking? 

Lichaamsbewustzijn

Steeds meer mensen vinden het moeilijk om daadwerkelijk contact te maken met hun lichaam.   Als we de signalen van ons lichaam leren begrijpen, kunnen we onszelf beter sturen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je aanvoelt dat je vermoeid bent en tijdig rust kunt pakken.

We hebben ons fysieke lichaam en het contact met “waar we vandaan komen” nodig om ons veilig en vertrouwd te voelen. Ons lichaam is ons anker. Als we ons thuis voelen in ons lichaam, dan voelen we ons krachtig en hebben we het gevoel dat we de hele wereld aan kunnen. In andere woorden: dat we in balans zijn, gecenterd, gegrond en GEAARD. 

Natuurvolken

In de alchemie wordt de inwijding van het fysieke niveau Nigredo genoemd: wat zwart maken of blakeren betekent. Nigredo staat voor het contact maken met de donkere aardse aspecten. Vroeger bestonden er veel rituelen en inwijdingen om bewust contact te maken met de “aardse” kant van het menszijn. Van zwemmen tussen de krokodillen tot nachten lang buiten in de natuur overleven. De inwijdingen waren er op gericht om het leven volledig en diep toe durven laten. Tegenwoordig vinden we dit soort rituelen primitief. “Beschaafde” mensen zien de aarde en ons lichaam al snel als onrein en vies. Dit heeft er aan bijgedragen dat we steeds meer vervreemden van ons lichaam én van de natuur. Als we echter ervaren dat ons lichaam krachtig is in plaats van vies, dan kunnen we het omarmen. Hetzelfde geldt voor de natuur: als je de energie van de aarde voelt, dan wil je er contact mee maken. En dat is wat we bedoelen met “aarden”: je thuis en sterk voelen in je eigen lichaam én in je omgeving. Je lichaam en de natuur vormen je fundament. Als je hier mee in verbinding staat, ben je in balans en voel je je veilig. 

Gegrond, geaard, solide en verankerd: dat is hoe jij je zult voelen na deze VONK-dag!

Meld je aan voor zaterdag 21 september.

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie