6 tips voor een energieke winter

Yes, het is winter! Of néééé…. het is winter!! Voor de één het seizoen waar lang naar wordt uit gekeken voor de ander een regelrechte ramp. Korte dagen, weinig energie, grieperig et cetera. 

In deze periode van het jaar is het extra belangrijk om ons energieniveau op peil te houden. We ontvangen weinig energie van de zon. Veel mensen ervaren dat ze minder energie hebben dan in de zomer. 

Voordat de winter echt begint, hebben we een paar tips voor je zodat je optimaal kan genieten van dit bijzondere seizoen, de winter.

Winter, here we come!! ❄️💙✨

Pas je ritme aan

Pas je ritme aan en beweeg mee met het seizoen. Zeker in de winter is dit een belangrijke tip. Het winterseizoen kenmerkt zich door het naar binnenkeren, vertragen en rust. De kortste dag is op 21 december, vanaf dat moment worden de dagen alweer langer. In het yin yang teken zijn we dan precies op het punt helemaal onderin, dit punt wordt de grote yin genoemd. 

Dit is de tijd dat het buiten donker is. Dit is ook de tijd dat het licht wordt gevierd over de hele wereld. In het westen is het feest van licht natuurlijk kerstmis, het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom. 

Vertraag en keer naar binnen

Net als de natuur die naar binnen keert en haar rust op zoekt, is het goed om zuinig te zijn met je eigen energie. Neem de tijd om te vertragen, neem de tijd voor reflectie, druk op je eigen “pauze-knop”. Een mooie rustige yoga sessie of wandeling helpt om in beweging te blijven en houdt je ruggengraat en gewrichten lekker soepel.

Gun jezelf ook een half uurtje extra slaap per nacht, dit helpt je om je energie op peil te houden in de winter. 

Zoek de warmte op

Zoek de warmte op van vrienden en familie. Zoek elkaar op rondom de haard, of nog mooier een groot vuur buiten op een heldere avond. Kleed je lekker warm aan, een kop choco erbij en genieten van elkaars verhalen. Even stilstaan bij wat de herfst je heeft gebracht, stilstaan bij je dromen. Voedt elkaar met warmte, liefde en mooie dromen. 

Lief zijn voor je nieren

Vanuit de Traditional Chinese Medicine zijn de nieren gekoppeld aan het element water, het element dat staat voor de winter. In je nieren huisvest ‘de essentie’, de kern van het leven. Daarom is het extra belangrijk om goed voor je nieren te zorgen. Houdt ze lekker warm in de winter, draag dat extra hemd onder je trui. Eet iedere dag een handje walnoten en vermijdt zeker in de winter periode overmatig stress. 

Lekkere stoofpotjes

Vermijd in de winter rauw voedsel en koud drinken, je vuurtje moet al zo hard branden om je te verwarmen, houdt het brandend. Maak lekkere soepen en stoofpotjes. Slow-cooking op lage temperaturen, langzamer garen helpt om extra warmte en energie aan het eten toe te voegen. Gebruik adukibonen, kidney bonen, donkere linzen, boerenkool en aubergines om lekkere gerechten mee te maken. De smaken mogen een beetje zout en bitter zijn. Kook eens met wat Kombu (zeewier) in plaats van met ‘keuken’zout.

Maak contact met de natuur

Kleed je lekker warm aan en ga naar buiten. In contact zijn met de natuur geeft je energie en maakt je bewust van de veranderingen van de seizoenen. Als je regelmatig een boswandeling maakt dan zie je de verandering. Wij zijn ook onderdeel van de natuur, ook wij veranderen mee. Geniet van de mooie pure heldere energie op een winterochtend. Vertraag, ben stil……….. luister naar de stilte!

"the soul had been given its own ears to hear things the mind does not understand." -Rumi-

Deel deze tips en tricks met iedereen die wat extra energie kan gebruiken.

Ik lees graag als eerste de nieuwe blog van 2 VONK.

Geef een reactie